Чи можна їсти рибу гарячого і холодного копчення: читайте подробиці далі

Шкідлива копчена риба – дивіться поради дієтологів

З тим, що копчена риба надзвичайно смачна і є делікатесом, погодяться практично всі. Але шкідлива вона для здоров’я? Часте вживання копченої риби може завдати серйозної шкоди здоров’ю людини. Найчастіше цей спосіб приготування, особливо в домашніх умовах, не дозволяє знищити всіх паразитів, що містяться в рибі. Крім цього, в результаті копчення утворюються канцерогенні речовини, які при частому попаданні в організм можуть викликати розвиток пухлин. Особливо шкідливою вважається риба гарячого копчення, оскільки при високих температурах канцерогенів легше проникнути з поверхні шкіри всередину. При вживанні копченої риби ні в якому разі не можна їсти шкіру: вона вбирає в себе всі шкідливі речовини і хімічні елементи. Але і рибу холодного копчення дієтологи радять їсти не частіше одного разу в тиждень. З-за високого вмісту солі будь-копчена риба протипоказана людям, страждаючим захворюваннями нирок і серцево-судинної системи. В даний час дуже поширена технологія копчення за допомогою «рідкого диму», що представляє собою рідину з хімічних речовин, барвників і ароматизаторів. Поміщена в такий розчин риба вже через кілька годин набуває колір, запах і смак, властиві копченій рибі. Чи варто говорити, що цей метод несе справжню загрозу здоров’ю.

Корисна чи копчена риба – уся інформація про їжу та її приготуванні

Копчення є унікальним методом, що дозволяє в буквальному сенсі «законсервувати» речовини і вітаміни, що містяться в рибі. Корисна чи копчена риба? На відміну від смаження, при копченні зберігається до 90% корисних властивостей, у тому числі вітаміни А, В, С, білок, а також вихідне кількість риб’ячого жиру. Морська копчена риба багата йодом, магнієм і кальцієм. З точки зору користі для здоров’я, найбільш популярна скумбрія: порівняно з іншими рибами вона містить рекордну вміст фтору, цинку, магнію, заліза, вітаміну Д і насичених Омега-3 кислот. Омега-3 кислоти надають вкрай благотворну дію на організм, підвищуючи його захисні властивості і покращуючи обмін речовин. Помірне споживання копченої риби сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Найбільш корисна риба холодного копчення, при якому вона спочатку солиться в спеціальному розчині, потім підсушується і коптиться кілька днів в диму. У результаті цих маніпуляцій риба втрачає частину вологи, а корисні властивості залишаються. При цьому існує велика ймовірність того, що паразити, які живуть в рибі, будуть повністю знищені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *